Esther (door Marja Lely)

alles keert en draait, de muren
zijn gevallen, in mijn kinderhoofd
de gekende geur en kleur van stukken
gebloemd behang, een kast, de trap

 

tijd lijkt stil te staan, wanneer
mijn huis als vertraagde beeltenis
nog warm licht geeft, geel schijnsel
op grijs geplaveide grond

ik geef mijn kleine hand en stap
in wankelbaar vertrouwen voort
besmet door grote ogen, geluiden
hard en ijzig koud van toon

een stonde kijk ik achterom, verward
valt mijn laatste, plots heldere, blik op
de vertrouwde stoep naast de pop

waar mijn verborgen naam verschijnt

Esther betekent in het Hebreeuws ‘verborgen’.

Het feest van Poeriem is een joods voorjaarsfeest, het wordt ook wel “Lotenfeest” genoemd. Tijdens dit feest herdenken de joden dat hun volk werd gered van de vreselijke Haman. Heel lang geleden wordt het joodse volk verjaagd uit hun land. Ze moeten in Babelonië gaan wonen. Als ze daar een tijd leven, wordt Babelonië veroverd door de koning van Perzië Ahasveros. Ahasveros kiest het mooie joodse meisje Esther als vrouw. Esther is het nichtje van Mordechai, de leider van de joden. Ahasveros weet niet, dat zij een joodse is. Op een dag stelt de koning een nieuwe eerste minister aan. Het is Haman, de rijkste man van de stad. Haman, die een hekel heeft aan de joden, wil dat iedereen voor hem buigt, ook de oom van Esther. Maar deze weigert dat en Haman besluit uit wraak alle joden te doden. De dag waarop hij dat zou doen weet hij nog niet en daarom pakt hij poeriem, een soort lootjes om te bepalen wanneer het zal gebeuren. Mordechai komt erachter, dat Haman zijn volk wil doden. Hij vraagt zijn nicht Esther om hem te helpen en de koning te vragen om Haman te stoppen. De koning doet het en laat Haman oppakken. En de dag dat Haman de joden zou doden wordt voor de joden een feestdag die ze ieder jaar zullen vieren.En dat doen ze dan ook! Het lijkt wel carnaval! Tijdens het Poeriemfeest komen de kinderen verkleed naar de Synagoge. Daar wordt het verhaal van Esther uit een rol voorgelezen en steeds als de kinderen de naam Haman horen, maken ze een enorm kabaal: ze stampen met hun voeten, trommelen op tafels en ratelen met hun poeriemratel. Niemand mag die naam horen en zo wordt het kwaad overschreeuwd.

Esther stond bekend om haar mooie uiterlijk en haar verborgen kwaliteiten.