Steenlegging woensdag 12 juni

De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder onthult woensdagmiddag 12 juni voor de derde maal een aantal herdenkingsstenen ter nagedachtenis van Joodse stadgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Hierbij zullen ook een groot aantal nabestaanden aanwezig zijn.

Tot mei 2020 worden er meer dan  honderd herdenkingsstenen geplaatst. Voorafgaande aan de onthulling van de herdenkingsstenen is er een bijeenkomst in de Hortus overzee gelegen aan de Soembastraat 83,  aanvang 13 uur.

Er zullen woensdagmiddag 12 juni in totaal 30 herdenkingsstenen worden onthuld. Daarbij worden een groot aantal herdenkingsstenen onthuld in een drietal straten in oud Den Helder welke voor de oorlog andere namen hebben gehad. Oud Den Helder is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter grotendeels afgebroken. Middenstraat, Langestraat en De Laan heten na de wederopbouw respectievelijk Joris van Spilbergenstraat, Jacob Roggeveenstraat en Cornelis Ditostraat.

Voor hen onthullen we op 12 juni een herdenkingssteen:

Middenstraat 39, huidige Joris van Spilbergenstraat

Abraham van Leer en Dina van Leer-van Praag

Langestraat 67, huidige Jacob Roggeveenstraat

Abraham Visser, Grietje Visser-Vischschraper

Simon Visser en Rebecca Visser

De Laan 4, huidige Cornelis Ditostraat

Juda van Amerongen, Saartje van Amerongen-Schelvis en hun 11 kinderen Mozes, Grietje, Elizabeth, Duifje, Martha, Reintje,  Izak, Abraham, Grietje, Samuel en Rachel

De Laan 54, huidige Cornelis Ditostraat

Emanuel Leon Beek

Singel 93

Abraham Grunwald en Bertha Rosalie Telsa Grunwald-Menko

Soembastraat 7

Leonard Pinkhof, Betsy Pinkhof-Koekoek en hun vier kinderen Nedivo, Jiska, en de tweeling Menachemja en Pinkas.

Izaak Koekoek

Soembastraat 20

Francisca Grunwald en Mozes Nol

Tijdens de bijeenkomst in Hortus overzee en bij de onthullingen zullen scholieren van de Verrekijker uit de Pasteurstraat hun medewerking verlenen. Namens het gemeentebestuur zal wethouder Pieter Kos aanwezig zijn en spreken. Namens de familie van Amerongen zal de heer Dieleman spreken. Rabbijn Shmuël Spiero zal woorden van herdenking uitspreken. De Rabbijn zal  eindigen met het uitspreken van het Jizkor en Kaddiesjgebed.

De eerstvolgende onthulling van herdenkingsstenen zal plaatsvinden op 12 september. Giften en donaties zijn nog steeds van harte welkom om de doelstelling van de stichting te realiseren. Het leggen van herdenkingsstenen en het plaatsen en onthullen van een monument medio mei 2010.

1 juni 2018  is de Stichting aangemerkt door de belastingdienst als culturele ANBI instelling.

Bankrekeningnummer t.n.v. de stichting:  Rabobank NL14 RABO 0326 8989 21

info@herdenkingsstenendenhelder.eu                             http://herdenkingsstenendenhelder.org/

 

 

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­——————————————————————————————————————————–

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de heer Jan Kikkert, telefoon 06-28166328