Zuil Den Helder in Jerusalem

Het zal iedereen inmiddels bekend zijn dat de stichting herdenkingstenen Den Helder bezig is de rond de 120 vermoorde Joodse inwoners van Den Helder te herdenken. Door middel van het plaatsen van een tegeltje voor de woning waar zijn ooit woonden geven wij hen hun naam terug in de stad waar zij ooit woonden. 

 
In het inmiddels vernieuwde en uitgebreide holocaust museum Yad Vashem in Jerusalem staan in een speciaal aangelegd gedeelte zo rond de 100 zuilen, elk zo’n 6 meter hoog. Op deze zuilen staan de namen van gemeenten in heel Europa waar Joodse inwoners zijn weggevoerd en de Joodse gemeenschap zo goed als vernietigd is.
 
Dus ook de gemeente Den Helder, zoals de foto laat zien, staat op één van de zuilen. 
De zuil met daarop de naam van de stad Den Helder (foto: Aad Blom)