Nabestaande van de Holocaust bezoekt Den Helder

Chanan Nol wonend in Ramot – Meir te Israel bezocht vrijdag 15 januari Den Helder. Drie leden van de stichting herdenkingsstenen ontvingen hem en bezochten met hem de voor hem belangrijke plekken.

Chanan Nol bezocht het in oktober 2019 gelegde herdenking steentje ter hoogte van wat ooit  Kanaalweg 86 is geweest. Dit ter nagedachtenis aan zijn grootmoeder Susanne Nol – van der Sluis die daar tijdens de oorlog heeft gewoond. Helaas kon de heer Nol in oktober niet naar Nederland komen. Hij was nu 10 dagen in Nederland en was speciaal voor de herdenking steentjes naar Den Helder gekomen.

Hij kwam niet alleen voor het herdenking steentje voor zijn grootmoeder Susanne Nol maar ook voor de herdenking steentjes ter nagedachtenis aan zijn oom Mozes Nol, de broer van zijn vader en diens vrouw Felze Grunwold.  Deze beide steentjes liggen in de Soembastraat waar Mozes Nol ooit woonde met zijn vrouw Felza Grunwold. De ouders van Felze Grunwold woonden om de hoek op de Singel. Deze ouders werden ook vermoord tijdens de oorlog. Ook de voor hen gelegde steentje werden bezocht door Chanan Nol.

Verder bezocht hij de Joodse begraafplaats in Den Helder en de plek waar op 29 april 2020 de herdenking plaatst zal worden onthuld.

Chanan Nol zal daar tot spijt niet bij kunnen zijn. Op 28 april 2020 worden in Israel de Israelische soldaten die in de oorlogen gesneuveld zijn herdacht. Hij zal daarbij zijn omdat ook vrienden van hem zijn gesneuveld. Nol is zelf ook als militair gewond geraakt.

Aad Blom

eo.