Onthulling gedenkplaats

Onthulling Joodse Gedenkplaats

De stichting Herdenkingsstenen Den Helder zal op donderdag 15 oktober de Gedenkplaats voor de voormalig Joodse stadgenoten, die in de oorlog slachtoffer werden van het Naziregime, officieel onthullen.

Een eerder geplande onthulling van de Gedenkplaats en  de 6e en laatste onthulling van 33 Herdenkingsstenen waren jl. april uitgesteld vanwege de toen geldende Corona maatregelen.

Het stichtingsbestuur zal op 15 oktober in de ochtend de resterende 33 herdenkingsstenen in klein comité onthullen in aanwezigheid van nabestaanden en rabbijn Tamara Benima. De laatste Herdenkingsstenen zijn inmiddels allemaal geplaatst door de dienst Openbare Werken van de gemeente en zijn terug te vinden in de Beatrixstraat, Keizerstraat, Kroonstraat en Koningstraat.

Ook op 15 oktober zal om 14.00 uur op het Koningsplein de officiële onthulling plaatsvinden van de Gedenkplaats. Tijdens de onthulling zullen aantal genodigden spreken. Waaronder de Opperrabbijn van Nederland Binyomin Jacobs. Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting. Edzo Bindels, ontwerper van de Gedenkplaats. Burgemeester Jeroen Nobel van Den Helder en Peter de Vrij, voorzitter van de stichting Herdenkingsstenen.

Tijdens de onthulling zal er rekening worden gehouden met de huidige 1,5 meter samenleving waardoor er aanpassingen zijn gedaan in de draaiboeken.

Het stichtingsbestuur laat weten enorm trots te zijn op Den Helder,  haar inwoners,  instellingen en bedrijven. “In relatief korte tijd zijn wij in staat geweest de financiën en organisatie voor de realisatie van de Herdenkingsstenen en Gedenkplaats rond te krijgen door de vele giften en medewerking die wij hebben mogen ontvangen. Het initiatief werd met veel warmte en sympathie omarmt. Ook de belangstelling van inwoners en media tijdens de eerdere steenonthullingen was enorm”.

Na de onthulling op donderdag 15 oktober zal het stichtingsbestuur de komende 10 jaar verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de Gedenkplaats.