Onhulling gaat niet door

Onthulling Joodse Gedenkplaats wederom geannuleerd.

 

Stichting Herdenkingsstenen Den Helder heeft met pijn in het hart besloten om de onthulling van de  Gedenkplaats voor voormalig Joodse stadgenoten, die in de oorlog slachtoffer werden van het Naziregime, op 15 oktober te annuleren vanwege de geldende corona-maatregelen.

Een eerder geplande onthulling van de Gedenkplaats afgelopen april is ook niet doorgegaan.

Het stichtingsbestuur betreurt het ten zeerste dat ook nu het coronavirus het onmogelijk maakt om de onthulling díe aandacht te geven die het verdient. Meer dan 65 genodigden hadden aangegeven aanwezig te willen zijn bij de onthulling, waaronder ook nabestaanden. De coronaregels schrijven echter voor dat er slechts 40 mensen aanwezig mogen zijn. Het bestuur wil echter iedereen de gelegenheid geven aanwezig te zijn bij de onthulling en de officiële overdracht van de Gedenkplaats aan de stad Den Helder.  Besloten is om volgend jaar, als het dagelijks leven hopelijk enigszins is genormaliseerd, een plechtigheid te organiseren.

Het stichtingsbestuur zal op 15 oktober in de ochtend de resterende 35 herdenkingsstenen in klein comité onthullen, in aanwezigheid van nabestaanden en rabbijn Tamara Benima. De laatste Herdenkingsstenen zijn inmiddels allemaal geplaatst door de dienst Openbare Werken van de gemeente en zijn terug te vinden in de Beatrixstraat, Keizerstraat, Kroonstraat en Koningstraat.

Aansluitend zal het stichtingsbestuur de Gedenkplaats, slechts in aanwezigheid van burgemeester Jeroen Nobel en een rabbijn, stilstaan bij de Gedenkplaats.

Het stichtingsbestuur laat weten enorm trots te zijn op Den Helder,  haar inwoners,  instellingen en bedrijven. “In relatief korte tijd zijn wij in staat geweest de financiën en organisatie voor de realisatie van de Herdenkingsstenen en de Gedenkplaats rond te krijgen door de vele giften en medewerking die wij hebben mogen ontvangen. Het initiatief werd met veel warmte en sympathie omarmd. Ook de belangstelling van inwoners en media tijdens de eerdere steenonthullingen was hartverwarmend”, aldus voorzitter Peter de Vrij namens een dankbaar gestemde werkgroep.