Indrukwekkend eerbetoon

Een indrukwekkend eerbetoon, concludeerde de verslaggever van de Helderse Courant nadat de film “Opdat zij niet vergeten worden” op dinsdagmiddag 3 mei in Zevenscoop in premiere ging.

De film is gemaakt als documentaire en markeert de voltooing van het leggen van de struikelsteentjes en de van het realiseren van de herinneringsplaats in het stadspark. Door COVID is de onthulling op uiterst sobere wijze gevierd. Door de film waarin alle 118 namen van vermoorde stadgenoten werden genoemd, werd dit alsnog gegaan.

In een uitverkocht filmhuis werd stilgestaan bij een proces van een paar jaren: het initiatief van het leggen van de struikelsteentjes en uiteindelijk de film.

De film zelf wil een vooral een monument zijn voor hen die door de nazi’s zijn vermoord. Verder wordt door gesprekken met nabestaanden duidelijk hoe groot de impact de Tweede Wereldoorlog op hun leven heeft en heeft gehad. 

De film waarschuwt ook tegen anti semitisme en pleit ervoor om  ons meer in elkaars cultuur en leven te verdiepen.

Rabbijn Binyomin Jacobs bepleitte met de film niet alleen de scholen langs te gaan die de film willen vertonen, maar ons vooral ook te richten op plekken waar de film minder gemakkelijk zal worden ontvangen.

Op zondag 8 mei is er om 15.00 een tweede vertoning in het filmhuis. Bezoek kan vanwege het beperkt aantal plekken uitsluitend op uitnodiging/aanmelding. Dat kan door een mailtje te sturen aan wijnants@me.com  Let wel: uw aandacht moet ook door ons worden bevestigd.