Waarom wij er zijn
Je moeder heeft gezegd dat je wat kleren in een koffertje moest doen. Dat heb je gedaan maar nu je hier voor het huis staat besef je dat je vergeten bent om je nieuwe zaklantaarn erin te stoppen. Gelukkig heb je wel je plakboek mee, met opa’s mooiste sigarenbandjes. Je zusje Ruth is er niet, ze logeert bij oom Bram en tante Naomi. Moeder heeft gezegd dat Ruth, mét oom en tante, zich later bij jullie zal voegen. Aan het eind van het tuinpad kijk je nog eens om, naar jullie glanzend gelakte voordeur. Je ziet dat moeder dat ook doet, het lijkt of ze huilt. En dan de legertruck in. Je koffer wordt er door een Duitse soldaat ruw ingegooid. Vader helpt moeder om in de laadbak te klimmen en tilt jou naast haar op de houten bank. Aan het eind van de straat zie je in de verte nog jullie voortuin. Buurvrouw Bakker, moeder van je beste vriend Appie, is naar buiten gekomen. Ze tuurt de auto na en zwaait maar lijkt jullie niet te zien in het donkere laadruim. Dan rijdt de truck de hoek om en zie je jullie huis, de tuin, de moeder van Appie, voor het laatste keer. Hoewel je dat dan nog niet weet….
Zo zóu het gegaan kunnen zijn… het wegvoeren van een Joods, Helders gezin in de Tweede Wereldoorlog. Joodse stadsgenoten werden naar vernietigingskampen getransporteerd. Maar heel weinigen kwamen terug.
Zo’n 75 jaar later heeft een werkgroep in onze stad het initiatief genomen om Herdenkingsstenen ter nagedachtenis aan onze Joodse, omgekomen stadsgenoten te realiseren. Voor de huizen van deze Joodse bewoners – voor zover die huizen er nog staan – worden marmeren steentjes met hun ingegraveerde namen, in de straat gelegd.
Het maken en leggen van herdenkingsstenen kost geld; ongeveer 50 euro per steentje. De Werkgroep én het Comité van Aanbeveling Herdenkingsstenen Den Helder vragen u om ook ‘een steentje bij te dragen’. U kunt een gift overmaken op bankrekeningnummer waarvoor NL14 RABO 0326 8989 21 bij voorbaat onze hartelijk dank.
